E-ITSPEA 8: IT proff...?

IT-spetsialist peab olema innovaatiline ja hea teadmistebaasiga. Kuna IT-maailm ja selles sisalduvad lahendused võivad tänu tehnoloogia arengule kiiresti muutuda, peab IT-spetsialist oskama muutustega kiiresti kohaneda ja võimaluse korral ise välja pakkuma häid lahendusi. 2020. aastal töötav IT-spetsialist ei saa jääda truuks teatud veendumustele ja tavadele (vähemalt mingis raamistikus, kuid mitte kogu protsessi vältel), kuna need võivad aja jooksul kiiresti lõppeda. 

Eeldused

IT-spetsialistiks kvalifitseerumiseks peab teil olema varasem kogemus (üsna täpne). Erinevate lahenduste kallal töötamise kogemus võib olla selline, et inimesel on ettekujutus mitmest võimalusest ja lahendusest või teisalt lihtsalt sügav kogemus ühe riigi merel töötamisest. Mis tahes unikaalse lahenduse, millegi uue või teie panuse jaoks IT-sektorisse tuleks välja töötada IT-profiil, iga füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsev algaja ei kvalifitseeru kohe professionaaliks. See võtab aega ja palju pühendumist.Tuleb märkida, et diplom või mingi töö võib viidata inimesele kui professionaalile või kvalifikatsioonile, kuid kindlasti ei piisa sellest. IT-spetsialisti saab iseõppida ka siis, kui ta on omandanud piisavalt teadmisi. Seetõttu usun, et ülikooliharidus ei ole eeltingimus, vaid pigem eeldus, kirg IT-sektori vastu ja sellega seoses ka kogemused selles valdkonnas.

 
Omadused

IT-spetsialisti tugev omadus on kindlasti soov ja tahe sellega hakkama saada. Oluline on järjepidevus ja võime õppida ja kasvada. IT-spetsialisti puhul pole otsustavaks välimus ega žargoon, kuna sidusrühm tegutseb pigem nn ekraani taga ja oma algandmetega. Pigem on olulised omadused inimese sisemine motivatsioon ja keskendumisvõime. Lisaks võib IT-spetsialisti mõtteviis olla üsna erinev, et hoida sammu tehnoloogia ja erinevate lahenduste arenguga ja muutumisega.


Oskused

IT-spetsialist peab suutma lahendust erinevates olukordades näha. Peaksid olema kutseoskused, aga kas need on paberil fikseeritud - minu arvates pole need eriti olulised. Oluline on ette näha edusamme või olulist tööd, mistõttu võib IT-spetsialist nimetada end IT-spetsialistiks. Otsustavaks teguriks on saavutus, idee või midagi erakordset. Lineaarset ja monotoonset tööd tegev inimene pole IT-spetsialist.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога