Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus


Väljakutse oli pakkuda blogipostituses ühte positiivset ja negatiivset näidet veebi kasutatavuse kohta (saate kasutada Jakob Nielseni eespool nimetatud kasutatavuse komponente ja muid kriteeriume).

Viis kasutatavuse komponenti sõnastas Jakob Nielsen järgmiselt: õpitavus, efektiivsus, meeldejäävus, vastupidavus ja rahulolu. Sagedamini kasutatavatest saitidest kasutaksin positiivse näitena err.ee-d. See on Eesti Rahvusringhäälingu veebileht, kus saate vastu võtta uudiseid nii Eestist kui ka välismaalt, lülituda raadiolainetele või vaadata nende otseprogramme. Kuna leht on lihtsalt üles ehitatud, on selle õpitavus väga hea. Menüüd on üles ehitatud loogiliselt, mis muudab lehe tõhusamaks. Vajaliku teabe leidmiseks on ka eraldi otsing. Aja jooksul muudame lehe lihtsaks ja hõlpsasti kasutatavaks.

Negatiivse näitena kasutaksin teist suurt uudisteportaali delfi.ee. See on ka väga mahukas, kuid kahjuks halvasti korraldatud veebisait. Leiate sama sisuga artikleid erinevates kategooriates, palju duplikaatpostitusi. Uudiste pealkirjal klõpsates pole teada, kas artikkel on tasuta või tasuline.Artiklid on sageli täis kirjavigu ja kirjutamisstiil võib tekitada segadust. Samuti on ebameeldiv reklaamide rohkus, mis peaks hõlmama kogu kirjutist ja olema eraldi suletud. Reklaamiblokeerija abil reklaamib veebisait seda funktsiooni, näidates märkimisväärset osa kirjaliku kasutamise kahjulikust mõjust nende sissetulekule.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога